Трибина „Подршка деци након изласка из хранитељске породице“

У оквиру пројекта „СуперБус“ коју Фондација СОС Дечија села Србија спроводи заједно са компанијом ВИП мобил, 28. октобра 2015. године у просторијама ЦПСУ „Милошевац“, одржана је трибина под називом „Подршка деци након изласка из хранитељске породице.“
Учесници трибине били су представници Центра за социјални рад из Велике Плане, Смедеревске Паланке и Смедерева, начелница друштвене делатности општинске управе Велика Плана, невладине организације „Воља за животом“ из Велике Плане, као и представници ЦПСУ „Милошевац “ и Клуба хранитеља.

Циљ трибине био је иницирање што квалитетније подршке деци која излазе из система социјалне заштите након напуштања хранитељске породице, као и разматрање предлога о адекватном пружању помоћи деци на путу осамостљивања у локалној заједници.

Учесници трибине били су одлучни у ставу да је неопходна систематска подршка младима како би се што лакше суочили са изазовима које живот ставља пред њих. Као могућа решења предложено је стварање социјалних задруга у локалној заједници, које се превасходно оснивају ради остваривања одређених економских интереса (продаја роба и вршење услуга за надокнаду на тржишту), социјалне и радне укључености, као и задовољење других сродних потреба припадника угрожених друштвених група или ради решавања других социјалних проблема унутар локалне заједнице. Последњих година управо су социјалне задруге идентификоване као једно од могућих решења за смањивање сиромаштва, искључености и незапослености.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *